Koh Samui здобув повагу у грибній спільноті завдяки своєму потужному, але водночас доброзичливому впливу, а також дивовижній легкості вирощування. Поставтеся до його сили з повагою, і він відкриє вам секрети буття, які наука або філософія не в змозі сформулювати.
Походження
Першим, хто відкрив сорт, вважається легендарний міколог Джон Аллен, який, знайшовши перші зразки на острові Самуї у 1990-х, відніс їх до кубенсисів. Деякі дослідники з ним не погодилися у питанні таксономії, зокрема, мексиканський міколог і антрополог Гастон Гузман. Він наполягав на приналежності Koh Samui до мексиканського виду псилоцибінових грибів через особливості будови спор штаму і його здатності утворювати склероції у дикій природі. Проте більшість дослідників сходяться на думці, що Koh Samui є підвидом Psilocybe cubensis, на користь чого свідчить класичний для них зовнішній вигляд сорту.
Зовнішній вигляд
Шапинки дозрілих плодових тіл Koh Samui вирізняються насиченим світло-каштановим або карамельним відтінком, часто з білястими цятками по усій їх поверхні. У повністю розкритому стані діаметр капелюшка становить 2-6 см. Ніжки зазвичай не виростають вище 13 см у висоту, що робить сорт ідеальним кандидатом для вирощування методом PF-Tek.
У молодому віці шапинки грибів сферичні або конічні, а деякі особини мають характерний соскоподібний виступ у центрі. У міру дозрівання капелюшки стають пласкими, а краї іноді розгортаються, утворюючи хвилястість по колу. Темно-сірі «зябра», по досягненню ними зрілості, чорніють, чим сигналізують уважному мікологу про можливість зняти власні спорові відбитки.
Особливості вирощування та врожайність
Koh Samui відомий енергійними темпами зростання міцелію, що агресивно колонізує живильний субстрат за 7-12 днів. Як тропічний вид, сорт найкраще розвивається у темному, теплому місці за 28-30 °C, витримуючи короткочасне зниження температури до 25 °C, що трохи сповільнить ріст гіф. Для гроверів-початківців у ролі субстрату пасуватимуть зернові культури середньої фракції (пшениця, неочищений овес, жито). За наявності досвіду рекомендуємо використовувати сінно-солом'яну основу з додаванням пастеризованого гною жуйних, що підвищить не тільки врожай, а й психоделічний потенціал грибів.
У період плодоношення підтримуйте у парнику відносну вологість повітря не менше 95% і температуру у межах 22-25 °C. Стабільний мікроклімат, у поєднанні з постійним слабким потоком повітря, сприяє розвитку привабливих грибочків і знижує ризик мутацій або утворення абортів.
При вирощуванні в об'ємних лотках або монотубі Koh Samui утворює щільні скупчення плодових тіл, майже цілком вкриваючи поверхню субстрату. Загалом перша хвиля приносить близько 250-350 г сирих грибів з 1 л субстрату. Друга і третя хвиля демонструють трохи меншу продуктивність – до 200 г кожна. Проте саме у цей період грибниця утворює ідеальні для зняття відбитків плодові тіла з великими шапинками.
Ефект і дозування
Для більшості споживачів 1-2 г сушених грибів – ідеальна відправна точка для знайомства з чарівними грибами, що викликає незначну зміну свідомості з легкими візуальними трансформаціями. Такого ефекту міконавту, який дебютує, буде цілком достатньо, щоб зрозуміти, з чим йому доведеться зіткнутися у подальших сесіях.
Дозування у 2-4 грами призведе до втрати звичного сприйняття реальності та часткового розчинення особистості мандрівника у безперервній течії світобудови. Перед очима розгорнеться барвиста феєрія Всесвіту, що кличе приєднається до неї у гармонійному танку.
Дозування понад 4 г перетвориться на неймовірну подорож за межі часу і простору. Вона характеризується повним зануренням у внутрішній світ, переходом в іншу реальність або тимчасовим просвітленням, даючи змогу досягти трансцендентного стану та пережити «відчуження его». Оскільки такі переживання можуть бути емоційно та психологічно складними, вони рекомендовані виключно досвідченим мандрівникам після тривалої підготовки.
| Рід | Psilocybe | |
| Вид | Cubensis | |
| Складність вирощування | для новичков | |
| Швидкість колонізації | быстрая | |
| Діаметр капелюшка | 2-6 см | |
| Висота ніжки | до 13 см | |
| Температурний режим | 28-30 °C на стадии инкубации, 22-25 °C в парнике | |
| Урожайность с 1 л субстрата | 1 волна – 250-350 г, 2-3 волна – по 150-200 г | |
| Ефект | от умеренного до выше среднего |
Від Диана 05-09-2025 21:22
Очень интересный опыт с этими спорами. Проращивание прошло отлично, грибы выросли большими и плотными. Эффект мощный и гармоничный, рекомендую новичкам.
Від Владислав 28-08-2025 07:11
К качеству спор претензий нет, грибы выросли великолепные — прозрачные шляпки и крепкие ножки. Трип глубокий, длительный и насыщенный впечатлениями.